211 770 75 70

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Σωκράτης Μάλαμας

sokratis malamas
ΠΟΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΠΟΥ

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής. Σε μικρή ηλικία μεταναστεύει με την οικογένειά του στην Στουργκάρδη της Γερμανίας για εργασιακούς λόγους των γονέων του και διαμένει εκεί μέχρι τα εφηβικά του χρόνια που επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε σε ηλικία μόλις επτά ετών, όταν ο πατέρας του τού χάρισε ένα μπουζούκι. Η πραγματική όμως αγάπη του για την μουσική ξεκίνησε ουσιαστικά στα 13 του χρόνια, όταν ως επιβράβευση για την καλή του επίδοση στα μαθήματα του σχολείου οι γονείς του τού αγόρασαν την πρώτη του κιθάρα.

Δεκαεπτά ετών πια ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για να ολοκληρώσει το σχολείο και παράλληλα ξεκινά μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Τελειώνοντας το Λύκειο, και καθώς είχε αποτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις αποφασίζει να επιστρέψει στην Στουτγκάρδη για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τα μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της πόλης.

Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αυτό το όνειρό του, επιστρέφει στην Αθήνα και ξεκινά να μαθητεύει στο Εθνικό Ωδείο στο πλευρό των Βαγγέλη Ασημακόπουλου και Νότη Μαυρουδή.

Το 1980 ο Σωκράτης Μάλαμας είναι πλέον επαγγελματίας μουσικός, εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας και παράλληλα ως τραγουδιστής σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά χωρίς όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, το ρεπερτόριο με το οποίο ασχολείται να ταιριάζει απόλυτα στα κυβικά του.

Τον ίδιο καιρό γράφει και δικά του κομμάτια τα οποία παρουσιάζει κάθε τόσο στο πρόγραμμα, χωρίς να αναφέρει ότι πρόκειται για προσωπικές του δημιουργίες.

Τότε αποφασίζει να κάνει το πρώτο του βήμα στη δισκογραφία, αλλά η δισκογραφική εταιρία LYRA στην οποία απευθύνεται απορρίπτει τα τραγούδια του χαρακτηρίζοντάς τα ως “μη εμπορικά”.

Ο Σωκράτης συνεχίζει να παίζει και να τραγουδά σε λαϊκά μαγαζιά, όταν τον εντοπίζει ο Νίκος Παπάζογλου, ο οποίος διέκρινε αμέσως το ταλέντο του και τον έπεισε να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο. Μέχρι τότε ο Σωκράτης υπήρξε μέλος της ορχήστρας του Νίκου Παπάζογλου.

Σωκράτης Μάλαμας Βιογραφία

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος κυκλοφορεί το 1989 και έχει τίτλο «Ασπρόμαυρες Ιστορίες». Πρόκειται για τραγούδια που έχουν γραφτεί τα προηγούμενα χρόνια σε μουσική και στίχους του ίδιου του Σωκράτη, ενώ την ενορχήστρωση και την ηχοληψία αναλαμβάνει ο Νίκος Παπάζογλου.

Ο δίσκος αυτός αποτελείται κυρίως από μπαλάντες με αρκετά ηλεκτρικά στοιχεία.

Ο επόμενος δίσκος με τίτλο «Τα Παραμύθια» έρχεται το 1991, έχει πιο λαϊκό χαρακτήρα και την ενορχήστρωση αυτή τη φορά έχει αναλάβει ο Σωκράτης. Σ’αυτόν συμμετέχουν η Μελίνα Κανά, ο Ν. Παπάζογλου και η Όλγα Δαραινίτη.

Το 1992 καινοτομεί συνθέτοντας και μελοποιώντας στίχους του Γιάννη Τσατσόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη για τον δίσκο «Της μέρας και την νύχτας» στον οποίο ερμηνεύει η Μελίνα Κανά.

Μέσα απ’αυτό το cd ξεχωρίζει το “Να βάλω τα μεταξωτά” σε στίχους του Γ. Τσατσόπουλου το οποίο σημάδεψε το έντεχνο της δεκαετίας του ’90 και έγινε ένα απ΄τα πιό πολυαγαπημένα τραγούδια του κόσμου.

Έχοντας δημιουργήσει ένα έντονα προσωπικό ύφος και με την αυθεντικότητα και την “τρέλα” που τον χαρακτηρίζει, ο Σωκράτης παρουσιάζει το 1993 τον δίσκο «Κύκλος» που αποτελεί σημείο σταθμό στην καριέρα του Έλληνα δημιουργού και την εκτοξεύει στα ύψη.

Αναλαμβάνοντας ο ίδιος αυτή τη φορά την επιμέλεια της παραγωγής και της ενορχήστρωσης καταφέρνει να αφήσει εποχή με τα τραγούδια “Τα πάγια”, “Τσιγάρο ατέλειωτο” και “Φάλτσος χρησμός”. Τους στίχους εδώ υπογράφουν οι Σ. Μάλαμας, Ανθούλα Αθανασιάδου, Γ. Τσατσόπουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος και Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Εχει πιά καθιερωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή ώς ένας από τους κορυφαίους στο είδος του.

Το Φεβρουάριο του 1996 κυκλοφορεί ο πέμπτος δίσκος με τίτλο «Λαβύρινθος» αρχικά, που όμως για νομικούς λόγους αφαιρείται αφήνοντας στο εξώφυλλο απλά το όνομα του καλλιτέχνη. Τα κομμάτια “Τα παιδιά μες την πλατεία”, “Το γράμμα”, “Ο κήπος” και “Είναι σκοτάδι” αγαπιούνται από τον κόσμο και τραγουδιούνται έως σήμερα.

Ο δίσκος περιέχει τραγούδια σε στίχους και μουσική του ίδιου ενώ δύο απ’αυτά υπογράφουν οι Γ.Αθανασόπουλος και Οδυσσέας Ιωάννου.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1998, κυκλοφορεί ο νέος δίσκος και έχει τίτλο «13000 μέρες». Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα τραγούδι που έγραψε όταν ήταν 35 ετών έχοντας μετρήσει τα χρόνια της ζωής του έως τότε σε ημέρες. Μοναδική στιγμή στο δίσκο αποτελεί η μελοποίηση του ποιήματος του Κ.Π. Καβάφη «Δεκέμβρης του 1903».

Μια ξεχωριστή συνεργασία έγινε στον επόμενο δίσκο το 1999, όπου ο Νίκος Ξυδάκης επέλεξε τον Σωκράτη Μάλαμα ως ερμηνευτή των τραγουδιών που συνέθεσε ο ίδιος σε στίχους των Μιχάλη Γκανά και Θοδωρή Γκόνη. Πρόκειται για μια μοναδική μουσική συνάντηση που έβγαλε προς τα έξω όλο το μεγαλείο του Έλληνα ερμηνευτή.

Το 2000 έρχεται μια νέα δουλειά με τίτλο «Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς» στον οποίο οι αλλαγές είναι εμφανείς καθώς περιέχονται τόσο λαϊκά κομμάτια όσο και τραγούδια με ηλεκτρικό ήχο που θυμίζουν κάτι από παλιά.

Θέλοντας πάντα να κάνει σωστές επιλογές, ο Σωκράτης δίνει δύο τραγούδια του στην Μελίνα Κανά και άλλα δύο στον Μανώλη Λιδάκη για να τα ερμηνεύσουν. Η “Πριγκηπέσσα”, το “Χαμένο ρούχο”, το “Τίποτα δε χάθηκε” και πολλές ακόμα δημιουργίες γίνονται τεράστιες επιτυχίες και το κοινό του μεγάλου τραγουδοποιού διευρύνεται κατά πολύ.

Στα τέλη του 2002 ο Σωκράτης Μάλαμας τολμά για μια ακόμη φορά, και θέλοντας να πραγματοποιήσει μια μεγάλη του επιθυμία, ηχογραφεί δεκατέσσερα κομμάτια για το νέο του δίσκο «Ένα» χρησιμοποιώντας δυο κιθάρες και κατά περίπτωση ένα πιάνο.

Τον Μάρτιο του 2004 συμμετέχει ερμηνεύοντας έξι τραγούδια στο άλμπουμ της Μαρίας Θωΐδου «Της νύχτας τα μακριά μαλλιά» και το 2005 παρουσιάζει το νέο του album με τίτλο «Άδειο Δωμάτιο».

Δύο χρόνια αργότερα έρχονται οι «Δρόμοι» με δεκαπέντε ολοκαίνουργια τραγούδια που μας ταξιδεύουν με έναν μοναδικό τρόπο, ενώ η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύει τέσσερα από αυτά. Ο τελευταίος δίσκος του κυκλοφορεί το 2012, έχει τίτλο «ΈΞΩ» και είναι το πρώτο live CD και DVD στην δισκογραφία του.

Συνεργασίες – Εμφανίσεις

Λαϊκός ή έντεχνος, στην διάρκεια της πολυετής καριέρας του  με το ελεύθερο πνεύμα, το σεβασμό προς το κοινό, την ειλικρίνεια, την μετριοφροσύνη και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του έχει καταφέρει να συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Χάρις Αλεξίου, ο Ορφέας Περίδης, η Μελίνα Κανά αλλά και οι Active Member.

Οι εμφανίσεις του δεν σταματούν ποτέ, το χειμώνα σε μικρούς σχετικά χώρους και εναλλακτικές μουσικές σκηνές, το καλοκαίρι σε αξέχαστες συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα παρασύρει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι προκαλώντας δυνατά συναισθήματα και αγγίζοντας τις ψυχές όλων μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια του.

Share:

ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ 2025